בכל דירה או בית -תמיד יהיו ליקויים הנסתרים מן העין
כשאנו מגיעים לשלב בו כבר מצאנו דירה שמוצאת חן בעינינו אנחנו מתרגשים, בשלב זה אנו מתקשים לראות את הפרטים הפחות טובים שבדירה, את הכשלים והפגמים. יחד עם זאת, בכל דירה עשויים להתגלות פגמים, גם אם היא יפה, מרשימה ומשופצת ובדיוק לשם כך יש לבצע בדיקה שנקראת: בדק בית לדירה לפני קנייה או בשמה הנוסף: בדיקת ליקויי בניה. במסגרת הבדיקה שמתבצעת על ידי בעל מקצוע מורשה, בוחן בעל המקצוע את כל המערכות שיש בבית, מערכות אלו כוללות את הצבע, הריצוף, מערכת החשמל, מערכת האיטום, מערכת המים ומאפיינים נוספים. בעל המקצוע אשר מבצע את בדק הבית בוחן האם הבית עומד בין היתר בתקנים הנדרשים של חשמל, תברואה תכנון ובנייה. במקרה שהדירה נרכשה מקבלן, יבדוק מבצע הבדיקה האם המבנה תואם לתוכניות של הבניין וכן האם כל הבטחותיו של הקבלן מומשו.
בדיקת ליקויי בניה – אבל אם הכל נראה בסדר, מדוע צריך אותה?
כפי שצוין – פעמים רבות המעוניינים ברכישת הדירה מסנוורים ומתקשים לראות פגמים. מעבר לכך, לא את כל הפגמים ניתן לראות בקלות, גם אם לא מסנוורים מהדירה. בדיקת ליקויי בניה, שמתבצעת על ידי בעל מקצוע מורשה שברוב המקרים הוכשר כמהנדס כוללת בדיקה מקיפה ויסודית של כל המערכות, לרבות פרטים שעשויים להישמע שוליים וקטנים.
דירה מקבלן ודירה יד 2 – האם בדיקת ליקויי הבניה הינה זהה בשני המקרים?
בדיקת ליקויי בניה מתבצעת באופן דומה במקרה של רכישת דירה מקבלן ורכישת דירה יד 2. בשני המקרים מתבצעת בדיקה מעמיקה ויסודית של המערכות בבית עד הפרטים הקטנים. יחד עם זאת, במקרה של בדיקת ליקויי בניה בעת רכישת דירה מקבלן מתבצעת גם השוואה לתוכניות הדירה, כאשר במידה שישנם הבדלים בין מתווה הדירה הקיים והתוכניות המקוריות הבודק יציג בפני המעוניינים ברכישה את ההבדלים.
מתי בדיוק בעת תהליך רכישת הנכס צריך לבצע בדק בית?
חשוב לערוך את בדק הבית בשלבים המוקדמים כדי להיות בטוחים שמתבצעים תיקונים או לחילופין – במקרה של דירה יד שנייה – כדי שיהיה ניתן לבקש הפחתה במחיר בשל הליקויים שהתגלו או אפילו להמנע מרכישה בשל המסקנות שהוגשו בדוח ההנדסי.